Dlaczego wyjeżdżamy? Daleko, blisko, w malownicze rodzime okolice albo w egzotyczne plenery? Odpowiedzi mogą być różne – od potrzeby relaksu i odreagowania codziennych stresów, przez ciekawość świata, po bardzo konkretne cele, związane z równie konkretnym kierunkiem. Doskonałym przykładem może być bardzo atrakcyjny i smakowity trend, jakim jest turystyka kulinarna.

Alex Hubenov - Fotolia.com

Alex Hubenov – Fotolia.com

A zatem na czym polega turystyka kulinarna, jak i z czym to się ? Jest to wyjątkowy sposób podróżowania i poznawanie kraju albo świata. Na pewno nie jest to ekspresowa wyprawa, wycieczka z gatunku w trzy dni pół Europy. Turystyka kulinarna wymaga zwolnienia tempa, zastopowania i spokojnego delektowania się. Nie tylko smakami, ale kolorytem każdego miejsca, ludźmi ich historiami i pasjami. Bo przecież gotowanie, przyrządzanie, smakowanie to przede wszystkim ludzie…

Jeśli chodzi o trendy w dzisiejszej turystyce kulinarnej, można zauważyć pewne tendencje. Przed wszystkim poznawania innych kultur kulinarnych to już nie tylko wyprawa do Grecji, Hiszpanii czy Francji. Dziś turyści – pasjonaci smaków wybierają miejsca egzotyczne, a także kulinaria mało znane i popularne. Podróżując w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji można kierować się lokalnymi smakami, poznawać tradycje kulinarne regionu. Nie brakuje turystów nastawionych na ekologiczną kuchnię albo tych, którzy w różnych tradycjach poszukują np. dań wegetariańskich.
Warto zwrócić również uwagę na rodzimą ofertę w tym zakresie. Zaczęło się od agroturystyki, gospodarstw, w których można było smakować domowe jadło, regionalne potrawy. Dziś wyraźnie widać tendencję do promowania lokalnej kuchni, odbywają się imprezy, targi, festiwale kulinarne. Z drugiej strony turystom nie wystarcza już pobyt i degustacja. Chcą wiedzieć i poznawać dokładnie. Bardzo chętnie uczestniczą w procesie wytwarzania produktów, przygotowania oryginalnych potraw. Mile widziana jest dłuższa wizyta we francuskiej winnicy czy wytwórni regionalnych serów. Chętnie popatrzymy jak rdzenne Ślązaczki przygotowują prawdziwe, regionalne dania.

Warto wiedzieć, że przyszły rok 2015 będzie dedykowany promocji kulinarnej turystyki w Polsce. A całkiem niedawno swoją działalność rozpoczęło Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne powołane przez Polską Organizację Turystyczną.