Smaki Francji w Polsce
Ech, podróżować ze smakiem… Jak się okazuje nie musimy wcale rezerwować biletów na lot do Paryża czy też innej francuskiej metropolii. Zarówno w Polsce, jak i wielu zakątkach świata już wkrótce będzie można zasmakować prawdziwie francuskich smaków. A przecież wiadomo, że francuska kuchnia jest jedną z najlepszych, najbardziej wykwintnych i bogatych w smaki.
19 marca 2015 kuchnia „à la française” będzie królować na stołach najlepszych restauracji. Gastronomiczne wydarzenie pod nazwą „Goût de France / Good France”, czyli Smak Francji, odbędzie się w tym samym czasie na różnych krańcach świata – w najlepszych restauracjach na pięciu kontynentach. W sumie będzie to ponad 1000 kolacji, przystawek, deserów charakterystycznych dla słynnej kuchni francuskiej, wydanych w renomowanych restauracjach, przez najlepszych szefów kuchni.
Warto wiedzieć, że również w Polsce nie zabraknie okazji do degustowania wykwintnych francuskich przysmaków. 19 marca 2015 r. aż 37 znakomitych szefów kuchni zaproponuje to, co charakterystyczne i najlepsze w kuchni francuskiej. Można powiedzieć, że dania znad Loary zagoszczą praktycznie w każdym regionie kraju. A zatem nawet jeśli w naszym rodzinnym mieście nie ma restauracji, która bierze udział w „Goût de France / Good France”, zawsze można zaplanować wycieczkę do Warszawy, Wrocławia, Sopotu czy Poznania, pamiętając oczywiście o rezerwacji stolika. Z całą pewnością tak wyjątkowa okazja skusi wielu smakoszy francuskich dań.
Poniżej prezentujemy listę polskich restauracji, które zapraszają do delektowania się Smakami Francji:
Warszawa: ACADEMY OF COOKING, chef: Kurt Scheller, ARUANA RESTAURANT, chef: Witek Iwański, ATELIER AMARO, chef: Modest Amaro, BISTRO DE PARIS, chef: Michel Moran, BRASSERIE WARSZAWSKA, chef: Mateusz Wichrowski, L’ENFANT TERRIBLE, chef: Michał Bryś, LE BISTRO ROZBRAT, chef: Pascal Kuleczko, LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE, chef: Maciej Majewski, NOLITA, chef: Jacek Grochowina, OPASŁY TOM, chef: Agata Wojda, R 20/ROZBRAT 20, chef: Łukasz Guziński, SALTO CUISINE BY MARTIN GIMENEZ CASTRO, chef: Gimenez Castro Martin, SENSES, chef: Andrea Camastra, TAMKA 43, chef: Rafał Hreczaniuk, WINOSFERA, chef: Jakub Adamczyk, Z57, chef Tomasz Kapturkiewicz
Kraków: LA FONTAINE, chef: Pierre Gaillard, ZAKŁADKA, chef: Rafał Targosz,
Sopot: BULAJ, chef: Artur Moroz, CYRANO ET ROXANE, chef: Yannick Chauvet, PETIT PARIS, chef: Philippe Abraham
Wrocław: ACQUARIO, chef: Justyna Słupska, MOSAIQ, chef: Piotr Apanel, A LA FRANCAISE, chef: Dominique Chesnais
Gdynia: SZTUCZKA , chef: Rafał Wałęsa, ALPEJSKA, chef Julien Secher
Łódź: ANATEWKA, chef: Sławomir Kompa, PIOTROWSKA KLUB ZIELIŃSKI I SYN, chef: Ewa Rezler
Poznań: HUGO RESTAURANT, chef: Dominik Narloch
Toruń: SFERA BY KRAUZOWICZ, chef Sebastian Krauzowicz
Białystok: RECEPTURA, chef: Paweł Zawadzki, Piotr Pyczot
Bielsko-Biała: BLU, chef: Mateusz Czekierda
Bydgoszcz: VILLA CALVADOS, chef: Grzegorz Parczewski
Ciekocinko: 1906 GOURMET RESTAURANT, chef: Pawel Dołżonek
Jankowice: HOTEL SPA LASKOWO, chef: Paweł Kaczmarek / Krystian Cydejko
Dobczyce: DWÓR SIERAKÓW, chef: Janusz Fic
Szczyrk: GOŚCINIEC SALMOPOLSKI, chef : Grzegorz Jasiński